Zelf camembert maken
Zelf Camembert maken voor beginners, een makkelijk recept
Voorbereidingstijd15 minuten min
Active Time40 minuten min
Totale tijd1 dag d
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: camembert, franse kaas
Auteur: Danny Bruins
Cost: 20
Equipment
- 1 Pan
- Mes
- Thermometer
- Kaasvorm voor zachte kaas
- Rijping mat / droog gaas
- Roerlepel/scheplepel
- Rijping Bak Een afsluitbare bak
- Luchtvochtigheidsmeter met thermometer Optioneel
Materials
- 2 liter Melk
- ½ eetlepel Beaugul 9 Dit is een complete Camembert cultuur
- 1 ml Calciumchloride Voor een stevige structuur en beter wei afscheiding
- 1 eetlepel zout Of gebruik een pekelbad
Instructies
- Melk verwarmenVerwarm de melk tussen de 35 en 39 graden
- Cultuur toevoegenVoeg de Camembert cultuur toe en roer deze 2 minuten goed door
- Verzuren en stremmenLaat de melk gedurende 1 uur afgedekt staan, de cultuur bevat stremsel en er kan na een uur de stremcontrole plaats vinden.
- SnijdenSnij de gestremde melk in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm gedurende 10 minuten
- RoerenRoer nu zachtjes door de wrongel gedurende 10 minuten
- WassenVoeg 0,7 liter was water toe van ongeveer 50 graden
- Bezinken en wei afscheppenLaat de wrongel 10 minuten bezinken en verwijder de wei tot de wrongel nog net onder water staat
- Vullen van de vormVul de vorm met de wrongel. Je vorm zal snel gevuld zijn, haal de lepel langs de binnenkant van de vorm om de drainage gaatjes weer vrij te maken, zodat er weer wei uitstroomt.
- Keren van de kaasKeer je kaas in de vorm zo vaak mogelijk om de 30 minuten. Je kan een rijping mat gebruiken als deksel. Hoe vaker je keert hoe compacter de kaas wordt en des te beter de stevigheid en kwaliteit.
- PekelenPekelen doe je door een ½ eetlepel zout over je hele kaas te strooien of door 5 minuten in het pekelbad te dompelen
- Rijpen deel 1Plaats je Camembert in een afgesloten bak, het liefst met een rijping mat eronder en plaats deze 2 dagen in de koelkast
- Rijpen deel 2Plaats de camembert in een omgeving van ongeveer 10 graden, na 10 tot 15 dagen is de schimmel laag compleet en bewaar je de Camembert in papier in de koelkast tot de kaas zacht genoeg voelt. Tijdens het schimmel proces keer je de kaas om de dag.
Notities
Lees hier onze uitgebreide uitleg bij dit recept, ik omschrijf precies hoe jij zelf camembert maakt.