Zelf zuivel maken

zelf yoghurt maken

Ontdek hoe je met eenvoudige ingrediënten en een beetje geduld heerlijke, verse yoghurt kunt bereiden in je eigen keuken. Volg onze eenvoudige stappen en leer hoe je jouw eigen verse yoghurt maakt, precies zoals jij het lekker vindt.
Favicon
Danny
Auteur

Benodigdheden:

  • 1 liter melk
  • Startcultuur – bij voorkeur thermofiel
  • Thermometer
  • Pan of yoghurt maker
  • Bij voorkeur een pH meter ( is niet perse nodig )
  • Roerlepel

Stappen om zelf yoghurt te maken:

  1. Ontsmet je werk materialen
  2. Voeg de melk toe in een pan
  3. Voeg je startcultuur toe
  4. Roer gedurende 5 minuten goed de culturen door de melk
  5. Verwarm de melk tussen de 30 en 40 graden celcius
  6. Als de melk op temperatuur is roer nog een minuut goed door.
  7. Laat de pan staan op een temperatuur tussen de 30 en 40 graden voor minimaal 6 uur voor een goede fermentatie
  8. Bij een pH van 4,5 of lager is je yoghurt gefermenteerd en door de lage pH conserveert deze zichzelf met een houdbaarheid van maximaal 5 dagen.

Wat is yoghurt maken?

Als je yoghurt maakt doe je niets meer dan melkzuurbacteriën toevoegen aan de melk. Deze bacteriën doen niets meer dan lactose consumeren en zich vermenigvuldigen (fermenteren). Tijdens dit proces ontstaat er een afscheiding van de melkzuurbacteriën die de melk verzuurt en uiteindelijk voor de conservering zorgt.

De tijd die nodig is om goede yoghurt te maken is afhankelijk van je start cultuur. Er zijn specialistische yoghurtculturen die al vanaf 6 uur klaar zijn voor consumptie afhankelijk van de gewenste dikte van je yoghurt.

Welke melk is geschikt?

Omdat je met lactose werkt zijn eigenlijk alle melksoorten geschikt. De voorkeur ligt bij langhoudbare steriele magere melk. 

Werk je met rauwe melk, dan pasteuriseer je deze eerst bij 72 graden. Rauwe melk is iets lastiger om mee te werken doordat de onbeschadigde melkvet bolletjes blijven bewegen tijdens het fermenteren waardoor het proces enigszins verstoord wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *