Over mij

Hallo, ik ben Danny een kaasfanaat eerste klas. In 2022 ben ik begonnen om nog meer met mijn passie en kaashobby te gaan doen.

Ik zeg van kinds af aan al; Kaas maken is mijn hobby!

Kaas, kaas en nog eens kaas!

Zelf ben ik een enthousiaste kaasliefhebber eerste klas. Sinds het moment dat ik begon te werken met kaas, heeft het proces mij gefascineerd. Telkens wanneer je denkt dat je kennis compleet is en je jezelf een paar vragen stelt, kom je erachter dat er nog bergen aan kennis zijn waarvan je slechts de basis kent, of je realiseert je dat je er bijna niets vanaf weet.

 

Het begin van het thuis kaasmaken was echt heel simpel en zonder een recept of degelijke kennis. Ik ging gewoon af op wat ik dacht te weten. Mijn eerste kaas heb ik gemaakt zonder budget, enkel met een beetje stremsel en zuursel. Het resultaat viel me 100% mee en ik werd helemaal enthousiast.

 

Van daaruit begon ik met de aanschaf van een kaasvorm en wat materialen en ben ik wat groter aan de slag gegaan. Omdat de materialen uit de industrie totaal anders waren dan de thuis kaas maak spullen, geloofde ik het wel en volgde wat online maak recepten en advies op.

De daaropvolgende kaas

Dit ging op zich ook nog wel. Ik was wat ongeduldig en hield me aan de minimale rijpingstijd. De coating werkte niet helemaal zoals ik gewend was en ik had nogal eens een kleffe kaas of juist een harde droge kaas. Aangezien het om kaas ging tot 600 gram, omdat ik nog geen grote pan had, dacht ik er ook niet te veel bij na.

Een nieuwe pan, het echte begin

Nadat ik een 40 liter pan had aangeschaft, die precies op alle 4 de gaspitten past, was het tijd voor een paar grotere vormen en natuurlijk een groot enthousiasme. Binnen een week had ik van 100 liter melk kaas gemaakt en toen begon het besef dat een aantal zaken totaal niet handig waren in de keuken. Maar het lukte, althans dat dacht ik. Nadat ik de kaas had laten rijpen (deels in een kaasgrot en deels in de kelder) kwamen de gebreken: schimmel, ingezakte kaas, slecht gevormde kaas en zure kaas. Ik was vrij verbaasd dat, hoewel ik iedere keer hetzelfde deed, het resultaat toch anders was. Dit zette me aan het denken.

Zelf kaas maken en professioneel kaas maken

Ik ging eens vergelijken wat er op het werk anders gebeurde dan in de keuken. Hieruit kon ik een aantal conclusies trekken en begon ik te werken aan verbeteringen. Met het besef dat melk een natuurproduct is en werken met zuursel ook voor variatie zorgt, ben ik gaan zoeken naar manieren om al te kunnen sturen op kwaliteit tijdens het maakproces. Het is goed om te beseffen dat het bijna onmogelijk is om in een keuken steeds dezelfde omstandigheden te creëren, en daarom is het belangrijk om je product te leren kennen.

Goed materiaal

Toch liep ik nog tegen een aantal zaken aan. Nu ik serieus en kritisch naar het proces begon te kijken, besefte ik dat uit zuinigheid ik eigenlijk verkeerde vormen had gekocht, hoewel die anders dan in de advertentie eigenlijk alleen geschikt waren voor zachte kaas. Zo waren er nog veel meer zaken, zoals bijvoorbeeld een thermometer met een pannenklem om de handen vrij te houden, een goede coating en een manier om verzuring te kunnen sturen en nog meer kleine dingen.

Tegenwoordig

Inmiddels ben ik helemaal thuis in het zelf kaas maken, boter, yoghurt en kwark. Ik neem je graag mee op reis door mijn blogs en recepten om je nieuwe dingen te leren en je smaakpapillen te verbazen. Zelf werken met zuivel is echt heel makkelijk met een paar simpele trucjes en voor je het weet maak je speciale producten waar je normaal de hoofdprijs voor betaalt in de winkel.

Oprichter van Hobbykaas.nl

Naast dit mooie en complete blog, ben ik oprichter en eigenaar van Hobbykaas.nl. Dit is inmiddels uitgegroeid tot dé meest complete webshop voor kaasmakers in Nederland.

De webshop hobbykaas.nl

Ik ben gestart met de webshop omdat ik vond dat de materialen voor het thuis kaasmaken onder de maat waren of te onduidelijk. Ook vond ik dat er een groot gebrek was aan goede start- en complete zelf kaas maak setjes waarmee je echt uit de voeten kunt. Het belang van een goede uitleg van de materialen was ook vaak een ondergeschikt thema. De webshop is voor mij ook nog altijd een leerproces geweest, wat mijn grote passie is geworden. Een leuk voorbeeld ervan is dat mijn eerste kaasmaak recept bestond uit 1 A4’tje, maar door vragen van klanten inmiddels is uitgegroeid tot 12 geschreven pagina’s.

Alles valt te leren!

Als je al bent begonnen of wilt beginnen met kaasmaken, wil ik je meegeven dat wanneer je in een supermarkt naar het kaasschap kijkt met die mooie blokken op een rij met jonge kaas, jong belegen kaas en belegen kaas, dat dit al 3 verschillende maak recepten zijn. Of je nu voor geitenkaas, Gouda, pittige bergkaas of zachte Franse kaas gaat, met een beetje oefening en geduld maak je in de kortste keren je eigen lekkerste kaas.

Vind jij kaas maken ook kaas-tastisch?

Neem contact op voor specifieke vragen en of leuke samenwerkingen.