Zelf yoghurt maken met pure ingredienten

Drinkyoghurt maken

Ontdek hoe je met eenvoudige ingrediënten en een beetje geduld heerlijke, verse drinkyoghurt kunt bereiden in je eigen keuken. Volg onze eenvoudige stappen en leer hoe je jouw eigen verse drinkyoghurt maakt, precies zoals jij het lekker vindt.
Favicon
Danny
Auteur

Benodigdheden:

  • 1 liter melk
  • Startcultuur – bij voorkeur mesofiel
  • Thermometer
  • Pan of yoghurt maker
  • Bij voorkeur een pH meter ( is niet perse nodig )
  • Roerlepel

Stappen om zelf drinkyoghurt te maken:

  1. Ontsmet je werk materialen
  2. Voeg de melk toe in een pan
  3. Voeg je startcultuur toe
  4. Roer gedurende 5 minuten goed de culturen door de melk
  5. Verwarm de melk tussen de 20 en 30 graden celcius
  6. Als de melk op temperatuur is roer nog een minuut goed door.
  7. Laat de pan staan op een temperatuur tussen de 30 en 40 graden voor minimaal 12 uur voor een goede fermentatie
  8. Bij een pH van 5 of lager is je yoghurt gefermenteerd en door de lage pH conserveert deze zichzelf met een houdbaarheid van maximaal 5 dagen.

Wat is drink yoghurt maken?

Als je drinkyoghurt maakt, doe je niets meer dan melkzuurbacteriën toevoegen aan de melk. Deze bacteriën doen niets meer dan lactose consumeren en zich vermenigvuldigen (fermenteren). Tijdens dit proces ontstaat er een afscheiding van de melkzuurbacteriën die de melk verzuurt en uiteindelijk voor de conservering zorgt.

Verschil met yoghurt maken

Bij het maken van drinkyoghurt gebruik je een andere soort startcultuur dan bij een dikkere yoghurt. Je stuurt op een frisse zure smaak en een yoghurt die nog enigszins vloeibaar is. Het bereiden kan variëren van 12 tot 24 uur en je werkt met een lagere temperatuur. Het voordeel van drinkyoghurt is dat je heel goed probiotica kan toevoegen zonder dat deze de uitstekende eigenschappen verliest.

Welke melk is geschikt?

Omdat je met lactose werkt zijn eigenlijk alle melksoorten geschikt. De voorkeur ligt bij langhoudbare steriele magere melk. 

Werk je met rauwe melk, dan pasteuriseer je deze eerst bij 72 graden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *