Zelf kwark maken met rauwe melk

Kwark maken

Zelf kwark maken met rauwe melk

Danny Bruins
Kwark is oorspronkelijk een soort verse kaas. In België wordt een vergelijkbaar product plattekaas genoemd, het proces lijkt namelijk meer op het proces om kaas te maken dan yoghurt. Het grootste verschil is het gebruik van stremsel om een dikkere structuur te geven. Na het stremmen wordt de kwark uitgehangen in kaasdoeken waardoor er vocht kan ontsnappen en de kwark lekker dik en smaakvol wordt.
Gang Ontbijt

Benodigdheden

  • Pan
  • Mes
  • Thermometer
  • Ph Meter Optioneel
  • Kwarkzak Kaasdoeken kunnen ook
  • Verpakkingsmateriaal ( Een afsluitbare bak of pot )
  • Koelkast (of kaasgrot 4-5  °C)
  • Garde

Ingrediënten
  

  • 5 liter melk afgeroomd, voor halfvolle of magere kwark
  • 1 zakje Dickmilch bioferment Chr-Hansen R-704 1/4 theelepel is ook erg lekker
  • 1 ml Stremsel Lebstremsel of microbieel
  • 2 ml Calciumchloride Voor een betere weiafscheiding en dikkere kwark

Instructies
 

  • Pasteuriseren bij rauwe melk
    Verwarm de rauwe melk al roerend gedurende 15 seconden tot 74°C. Gebruik je dag verse melk ga dan naar stap 2
  • Afkoelen of verwarmen
    Koel of verwarm de melk naar 22-25°C.
  • Calciumchloride toevoegen
    Voeg 2 ml calciumchloride toe voor betere wei-afscheiding en roer 2 minuten rustig door.
  • Cultuur toevoegen
    Voeg de Dickmilch bioferment al roerend toe en roer 5 minuten rustig door.
  • Fermenteren
    Laat de melk afgedekt 2 tot 4 uur fermenteren bij 22-24°C, of tot een pH van 4,5
  • Stremsel toevoegen
    Voeg 1 ml stremsel al roerend toe en roer 1 minuut rustig door.
  • Snijden
    Snij de wrongel voorzichtig en langzaam tot walnoot grootte gedurende 10 minuten.
  • Uithangen/uitlekken
    Laat het 10-12 uur uithangen in een kwarkzak - of kaasdoek bij een temperatuur < 11°C.
  • Roeren
    Roer de kwark vervolgens krachtig door totdat de massa glad en smeuïg is.
  • Verpakken en bewaren
    Verpak en koel de kwark tot 4-5°C en bewaar de kwark in de koeling (4-5°C).

Notities

Gebruik je rauwe melk, pasteuriseer deze wel eerst, anders fermenteert alles wat in de melk zit mee tijdens het kwark maken en krijg je geen lekkere kwark als resultaat.
Volg deze stappen zorgvuldig om zelfgemaakte kwark van hoge kwaliteit te bereiden. Veel succes en geniet van je kwark!
Trefwoord kwark

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept