walnoten kaas maken

Zelf walnoten kaas maken

Zelf walnoten kaas maken is erg leuk om te doen en je maakt er een exclusief stukje kaas mee. Waar ben je voor het laatst walnotenkaas tegengekomen? De voorbereiding van de noten voeg ik toe onderaan het recept.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Salade, Tussendoortje
Keuken Nederlands

Benodigdheden

  • 1 Pan 10 liter
  • 1 Thermometer
  • 1 mes of wrongelsnijder
  • 1 Roerlepel
  • 1 Zeef en kopje of kom
  • 1 kaasvorm, eventueel met kaasdoek
  • 1 Kaaspers met gewichten
  • 1 Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 9 liter Melk, rauwe of dagverse Rauwe melk pasteuriseer je eerst 15 seconden bij 72 graden
  • 1/4 theelepel Startcultuur DVS of 1% moedercultuur
  • 2,2 ml Stremsel
  • 4 ml Calciumchloride
  • 2 ml Salpeter als je rauwe melk gebruikt
  • 20 gram Walnoot

Instructies
 

  • Verwarm de melk naar 31℃
  • Voeg de startcultuur toe en roer deze goed door
  • Laat de melk 30 minuten verzuren
  • Voeg het stremsel, de calciumchloride en eventueel de salpeter toe
  • Laat de melk 30 minuten stremmen en controleer op een strakke breuk
  • Snij de gestremde melk gedurende 10 minuten tot wrongel in stukjes van ongeveer 9mm
  • Laat de melk 10 minuten bezinken
  • Schep de wei af, ongeveer 35 tot 45% van de gebruikte melk
  • Was de wei met water van 65℃ tot de wrongel 33℃ is geworden, dit doe je langzaam roerend. Nadat de wrongel 33℃ is geworden roer je nog 10 minuten door en laat je de wrongel weer 10 minuten bezinken
  • Schep de wei af tot de wrongel net onder water staat en herhaal de vorige stap. De wrongel moet nu 36℃ worden
  • Laat de wrongel 20 minuten rijpen
  • Verwijder de wei en mix de walnoten goed door
  • Vul de kaasvorm
  • Persen
  • Pekelen
  • Rijpen

Notities

Voorbereiding van de walnoten

Om goed te kunnen werken met walnoten in kaas, moet je deze steriel toevoegen. Je verkruimelt eert de noten en voegt deze vervolgens in een kaasdoek die je dichtknoopt. De kaasdoek met de noten kook je in water gedurende 5 minuten en laat je de noten tijdens het kaasmaken liggen in het warme water. Nadat de laatste wei is verwijdert meng je de noten door de wrongel.

Gebruik goede culturen

Om lekkere walnoten kaas te maken, heb je een cultuur nodig die werkt aan de structuur van de kaas en minder aan de rijping ervan. CHN-11 is hier een zeer geschikte cultuur voor, ook is Flora Danica een goede startcultuur om walnoten kaas mee te maken.

Pekelen, persen en rijpen

Voor het pekelen persen en rijpen volg je de Goudse kaas recepten via de hyperlinks.
Veel kaasmaak plezier gewenst met de lekkerste walnoten kaas en een kaas-tastische dag gewenst.
Trefwoord Recept walnotenkaas, Walnoten kaas, Walnotenkaas, Zelf walnotenkaas maken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept