Kaas stremmen, hoe werkt het?

Stremcontrole, hoe werkt het?

Oké, je hebt een goed recept gevonden en er staat in: Strem controle op een strakke breuk. Als beginner zegt je dat nog helemaal niks. Want hoe voelt een strakke strem? En hoe scherp moet de breuk worden? Is dit hard genoeg? Zal dit wel goed zijn? Als je begint met kaasmaken heb je meer vragen dan antwoorden en gokken is altijd lastig. Zelfs in grote fabrieken wordt er eerst gecontroleerd op een goede strem voordat er gesneden gaat worden.

Stremcontrole

Wat is een goede strem?

Een goede strem is van veel factoren afhankelijk en zelfs als je alles goed doet kan het nog anders gaan dan je verwacht. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van de melk, de sterkte en de activiteit van het zuursel, de temperatuur van de melk en zo kunnen er nog ontzettend veel voorbeelden gegeven worden. 

In het volgende filmpje is een strem te zien die nog niet geschikt is om te snijden, je ziet dat alles nog heel beweeglijk is en er korrelig uitziet, hier moet nog even 15 minuten gewacht worden om het nog eens te proberen.

Stremcontrole uitvoeren

De manier waarop ik je aanraad om een goede controle te doen: Pak je doseerspuit en steek die tot de helft in de stremmende melk, blijft deze staan dan is de melk goed aan het stremmen of is al gestremd. Trek de doseerspuit uit de melk, blijven er deeltjes aan plakken zoals op de volgende afbeelding dan moet je nog even wachten.

strem controle camembert
strem controle 2 camembert

Is je doseerspuit schoon zoals op deze afbeelding dan is de melk ver genoeg gestremd en kan je beginnen met snijden

strem controle 2 camembert

In de onderstaande clip kun je strem controle zien als je een breuk maakt.

strem controle 2 camembert

Gouden tip voor het stremmen

Een strem kan soms best lang duren. Voeg nooit extra stremsel toe, het stremmen komt vanzelf als je eerst zuursel hebt toegevoegd.

Als tip wil ik je meegeven als je begint met kaas maken: Tijdens het stremmen klop je iedere 10 minuten op de pan en kijk naar de rimpels die ontstaan op de oppervlakte van de melk. Blijf dit herhalen tot de melk goed gestremd is. Op deze manier leer je al snel aan te voelen hoe ver de stremming is en wordt je vrij snel een bereiding expert.

Succes en maak er een kaastastische dag van!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *