Zelf burrata maken
Danny BruinsBurrata is een heerlijke bol gevulde kaas, die oorspronkelijk gemaakt wordt uit de restanten van een mozzerella-productie. De mozzarella die overgebleven was, wordt opgemengd met room en gebruikt als vulling voor de burrata.
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Italiaans
Porties 1 persoon
calorieën 250 kcal
Benodigdheden
- Grote pan
- Thermometer
- Ph Meter (gekalibreerd) ( optioneel )
- Koelkast (4-5°C)
- Mes
- Mozzarella vorm ( optioneel )
Ingrediënten
- 5 liter verse of gekoelde melk
- ¼ theelepel CHR Hansen STI 15
- 3 ml Stremsel lebstremsel of microbieel plantaardig is optioneel let dan wel op de sterkte hiervan
- 2 eetlepels zout
- kaasdoek of zeef
- Calciumchloride hoeveelheid naar wens, optioneel
- 200 ml room
Instructies
Verhitten van de melk:
- Giet de 5 liter melk in een grote pan en verwarm deze tot 35°C.
- Roer de zuursel cultuur goed door tot de korrels zijn opgelost en wacht 2 uur of tot een pH van 5,5
- Voeg 3 ml stremsel toe, lebstremsel of microbieel
- 30 minuten laten staan tot de melk gestremd is
Snijden van de wrongel:
- Snijd de gestremde melk in stukjes van 1-3 cm en roer langzaam gedurende 10 minuten.
- Neem een deel van de wrongel, pluk of snij deze in zeer kleine stukjes en meng deze op met de room tot je de gewenste structuur van de vulling hebt en laat dit apart staan.
Vormen van de kaas:
- Leg je vulling in de midden van je wrongel
- Maak een vorm door de wrongel uit te duwen tot een bolvorm bij een temperatuur van 63°C. ( een mozzerella kaasvorm werkt het beste )
Koelen van de kaas:
- Koel de gevormde kaasbollen in licht gezouten water tot 15°C.
Notities
Met deze stappen maak je zelf heerlijke verse burrata, perfect voor diverse gerechten. Vergeet niet om hygiënisch te werken en gebruik te maken van verse ingrediënten voor het beste resultaat. Geniet van het proces en vooral van het eindresultaat – een heerlijk romige burrata die je trots zult delen met vrienden en familie!
Trefwoord burrata, italiaanse kaas